Ali lahko lastništvo psa podaljša tvoje življenje?

Ali lahko lastništvo psa podaljša tvoje življenje?

Če si se kdaj spraševal/a, kako lahko živali vplivajo na tvojo kakovost življenja in počutje, si prišel/a na pravi naslov. V tej objavi bomo raziskali številne prednosti psov in celo raziskali možnost, da lahko lastništvo psa vodi do daljšega življenja. Preberi o tem, kako lahko pes pozitivno vpliva nate.

Prednosti pasje družbe

1. Psi pozitivno vplivajo na tvoje razpoloženje

Znanstveniki z univerze Washington State so odkrili neverjetne rezultate: samo 10 minut božanja psov lahko občutno zniža tvoj krvni tlak, upočasni srčni utrip, sprosti mišice in zmanjša hitrost dihanja. Pri udeležencih so izmerili stresni hormon kortizol, po božanju psov pa se je raven kortizola občutno znižala.

2. Psi povečajo tvojo srečo

Raziskave na Japonskem so pokazale, da dolgotrajni očesni stik s psom pomembno vpliva na proizvodnjo oksitocina, ki ga pogosto imenujemo "hormon ljubezni". Biologa Miho Nagasawa in Takefumi Kikusui sta ugotovila, da se je raven oksitocina, ko ljudje gledajo v oči svojega psa dlje kot 2,5 minute, povečala za 20 % v primerjavi s krajšimi časi očesnega stika 45 sekund ali manj!

Poleg tega je bilo dokazano, da so psi naravni izboljševalci razpoloženja. Glede na študijo iz leta 2017 , objavljeno v JMIR Mental Health , so imeli ljudje, ki živijo s HIV/aidsom, manjše tveganje za razvoj depresije, če so imeli pse!

3. Pes bi ti lahko podaljšal življenje

Študija raziskovalcev z Univerze Uppsala je preučevala prebivalce Švedske, stare od 40 do 85 let, ki so med letoma 2001 in 2012 doživeli možgansko ali srčno kap. Rezultati so pokazali, da so imeli ljudje, ki so imeli srčni infarkt in so živeli sami, 33 % manjšo verjetnost smrti, če so bili lastniki psov.

Raziskovalci so ugotovili, da imajo lastniki psov presenetljivo 65% nižjo stopnjo umrljivosti po srčnem infarktu! To je lahko posledica povečane telesne dejavnosti zaradi lastništva psov in zmanjšanja socialne izolacije.

Glede na to britansko študijo obstaja skoraj štirikrat večja verjetnost, da bodo lastniki psov izpolnjevali nacionalne smernice za dnevno aktivnost kot ljudje brez psa. V povprečju so se lastniki psov sprehajali dodatnih 200 minut na teden v primerjavi z lastniki psov.

Je lastništvo psa primerno zate?

Prednosti so nedvomno mamljive in te lahko premamijo, da bi v svoje življenje sprejel/a štirinožnega prijatelja. Vendar pa je ključnega pomena, da pred odločitvijo za posvojitev razmisliš, ali imaš čas in zavezanost do psa. Psi bi morali biti samo v domovih, kjer je dovolj potrpljenja, ljubezni, dovolj časa za vadbo, igro in socializacijo ter osnovno razumevanje nege psa, da je zagotovljeno izpolnjujoče življenje tvojemu novemu najboljšemu prijatelju.

Nazaj na blog