Hund leckt seine Pfoten und kratzt sich: 7 Hausmittel + 5 häufige Ursachen. (Mit Bildern)

Si tvoj pes liže tačke ali se praska? 7 domačih receptov in 5 najpogostejših vzrokov.

5 najpogostejših razlogov za praskanje in lizanje tačk:

Alergije :

Če je tvoj pes alergičen na cvetni prah, določeno hrano ali druge snovi, lahko znaki vključujejo srbenje in praskanje. Alergijske reakcije na hrano za pse so možne, zato moraš včasih preveriti tudi, katere sestavine so v hrani tvojega psa.

Glivične okužbe

Glivične okužbe so pogoste pri psih in se običajno pojavijo na predelih kože z veliko gubami, kot so: med blazinicami tačk in v gubah kože vratu. Nekatere pasme naj bi imele genetsko nagnjenost k glivičnim okužbam. Te pasme so zahodnogorski beli terier, baset, koker španjel, svilnati terier, avstralski terier, malteški terier, čivava, pudelj, šetlandski ovčar, lhasa apso in jazbečar.

Suha koža

Če je koža tvojega psa suha in se lušči, lahko vlažilna krema ali mazilo pomaga navlažiti območje in ublažiti srbenje. Kokosovo olje, aloe vera in olivno olje so tudi nekatera naravna zdravila, ki lahko navlažijo kožo in hkrati ublažijo srbenje.

Paraziti

Pršice, bolhe in klopi. Ta drobna bitja lahko dražijo kožo in povzročijo srbečico, vnetje in rdečico. Preveri, ali so v predelu, kjer se tvoj pes praska prisotni omenjeni paraziti.

Neuravnoteženo črevesje

Prekomerno aktiven imunski sistem lahko napade lastne celice telesa in povzroči vnetje pri tvojem psu. To se zgodi, ko slabe bakterije prevladajo dobre bakterije v črevesju tvojega psa. To lahko med drugim povzroči srbenje in lizanje tačk. Neuravnoteženo črevesje je običajno ena izmed najbolj spregledanih težav lastnikov psov, ko gre za srbenje in lizanje tačk!


7 domačih receptov za srbenje in lizanje tačk:

Jabolčni kis

Lahko poizkusiš nanesti majhno količino jabolčnega kisa na srbeče mesto. Jabolčni kis je treba razredčiti z vodo. Mešanico lahko uporabljaš kot pršilo ali pa vanj namočiš tačke tvojega psa.

Čajne kopeli

Če ima tvoj pes srbeče predele kože, mu lahko zelo pomaga kopel z čajem kamilice. Sestavine omenjenega čaja imajo lastnosti, ki lahko pomirjajo in ohladijo razdraženo kožo ter lajšajo vnetja.

Kokosovo olje

Majhno količino kokosovega olja vmasiraj v tačke svojega psa in se osredotoči na predele, ki jih še posebej srbijo.

Ovsena kopel

Kopel iz ovsenih kosmičev velja za eno najvarnejših in najučinkovitejših naravnih zdravil za srbečo kožo pri psih. Dodaj skodelico mletih ovsenih kosmičev v mlačno kopel in pusti psa, da se v njej kopa 10-15 minut.

pecilni prašek

Zmešaj 1-2 žlici sode bikarbone s skodelico vode, da dobiš pasto. Mešanico nanesi na mesta, ki so rdeča oz. razdražena.

Aloe vera

Naravni encimi aloe vere lahko ublažijo vnetja in srbenje, ki jih povzročajo alergije, ugrizi bolh ali bakterijske okužbe. Nanesi majhno količino 100% čistega gela aloe vere na srbeče tačke psa, pri čemer se osredotoči na področja, ki so še posebej prizadeta.

Probiotiki

Probiotiki lahko pomagajo uravnovesiti črevesni mikrobiom, tako da spodbudijo učinkovitejše delovanje imunskega sistema. To lahko pomaga pri preprečevanju okužb kože in proti razdražljivi koži. Zato veterinarji pogosto priporočajo probiotike za pse, ki si praskajo ali ližejo tačke (določeni sevi bakterij v  Flora Forte probiotikih lahko pomagajo preprečiti srbenje in lizanje tačk).

 

Zakaj ne smeš zanemariti lizanja tačk in praskanja?

Včasih je mogoče lizanje tačk in praskanje rešiti z domačimi recepti. A lizanje tačk in srbenje sta pogosto znaka motene črevesne flore in ker se 70 % imunskega sistema nahaja v črevesju, je zelo pomembno, da ga ohranjamo zdravega! (V nasprotnem primeru se lahko razvijejo druge resne težave).

 

Za konec

Srbeča koža in lizanje tačk sta lahko za tvojega psa izjemno neprijetni izkušnji in lahko povzročita druge zdravstvene težave. Toda s pravimi domačimi recepti lahko svojemu psu zagotoviš olajšanje in tolažbo. Od jabolčnega kisa do probiotikov – ta domača zdravila lahko tvojemu psu pomagajo, da se manj praska in manj liže tačke.

 

Čeprav lahko omenjeni domači recepti pomagajo, priporočam, da obiščeš veterinarja, če se srbenje tvojega psa ne izboljša. (Tvoj pes ima lahko tudi zelo specifične težave)

 

Upam, da so bili omenjeni nasveti koristni zate in tvojega psa!

Nazaj na blog